Μελιτζάνες φούρνου με ρεβίθια και Dirollo Kαπνιστό
Υλικά
- 150 γρ. Dirollo Καπνιστό κομμένο σε κυβάκια
- 1.200 γρ. μελιτζάνες τσακώνικες σε χοντρές ροδέλες
- 1 φλιτζάνι ρεβίθια αποφλοιωμένα
- 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
- 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
1. Μουλιάζετε αποβραδίς τα ρεβίθια και την άλλη μέρα τα βράζετε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα στραγγίζετε και κρατάτε το νερό τους. Πασπαλίζετε με μπόλικο αλάτι τις μελιτζάνες και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένετε σε άφθονο νερό και τις στραγγίζετε καλά.
2. Ψήνετε τις ροδέλες μελιτζάνας στο φούρνο για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς. Τις βγάζετε στην άκρη σε γάστρα.
3. Σε ένα τηγάνι προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ελαφρά. Προσθέτετε την ντομάτα να πάρει μια καλή βράση, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το μισό μαϊντανό και το δυόσμο.
4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ΊC. Τοποθετείτε τα βρασμένα ρεβίθια ενδιάμεσα στη γάστρα με τις ελαφρώς τηγανισμένες μελιτζάνες και αλατοπιπερώνετε. Περιχύνετε με τη σάλτσα της ντομάτας. Διαλύετε τον πελτέ σε ένα φλιτζάνι νερό από τα βρασμένα ρεβίθια και περιχύνετε όλο το περιεχόμενο της γάστρας.
5. Κουνάτε κυκλικά τη γάστρα να ανακατευτούν τα υλικά της, τη σκεπάζετε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα τουλάχιστον.
6. Δοκιμάζετε αν ψήθηκαν οι μελιτζάνες και βγάζετε το φαγητό από το φούρνο. Μοιράζετε ομοιόμορφα μέσα στη γάστρα τα κυβάκια του Dirollo Καπνιστό και ψήνετε το φαγητό για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να κάνει μια ωραία κρούστα και να λιώσει το Dirollo Καπνιστό
7. Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο να ηρεμήσει λίγο, πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρετε σε πιάτα.